HTML

Kocsmaszónok

A Kocsmaszónok, ha befut - mindig friss infókkal szolgál. Keveredik a történeteibe néha egy kis pletyka és magánvélemény is természetesen, de főként tényeket közöl a közönségével. Ő a leghangosabb de a legtájékozottabb is a többiek között, ezért általában figyelnek rá. Figyelj rá te is!

Friss topikok

Nem kötelező keresztet vetni, énekelni...

2011.06.27. 09:09 :: lone

...mármint a keceli templomban nem kötelező. És nem kötelező letérdelni sem, csak kulturáltan kell ottan ülni évente háromszor. De ott kell ülni!

Átadás-átvétel

A 700 fős keceli általános iskola fenntartója innentől nem az önkormányzat, hanem a katolikus egyház, akinek vannak bizonyos elvárásai az iskola dolgozói és tanulói irányába. Kötelező hittan a gyerekeknek + szentmise és ugyanez utóbbi kötelező a pedagógusoknak is.

Ha nem tetszik el lehet onnan menni, persze ki a franc akarja buszoztatni a gyermekét több mint 20 kilométert minden nap, csak hogy világnézetileg semleges oktatási környezetben nevelkedjen az a csemete. Meg aztán szerencsétlenje épphogy beilleszkedett a csoportba, megszerette az ének-zene tanár nénit, már nem fél a  kék ruhás karbantartótól és akkor rángatják ide-oda.. A tanárok esetében kicsit körülményesebb a dolog, ugyanis ha nem megy misére, akkor kvázi nem tartanak igényt a munkájára sem. A fentről küldött új delegált igazgató elmondta, hogy aki nem katolikus, annak nem kell keresztet vetnie, letérdelnie, sőt énekelnie sem kötelező. Csak üljön ott szépen csendben, fogja be a pofáját és próbáljon úgy viselkedni, mint aki önszántából van ott. Akkor mi a lényege az egésznek? Létszámot kell produkálni a templomban? Ja meg jó példát mutatni. De jó-e a példa?

"A tanár amúgy is gyakran elmegy olyan eseményre, amire nem szeretne, például az előző rendszerben volt kommunista felvonulásokra" vágta ki magát Solti Kálmán érdekes párhuzamot húzva a két dolog között - és bár tényleg van hasonlóság, de egy kicsit más kontextusban. Való igaz, hogy nem sokan akartak zászlót vinni anno május elsején, főleg akinek külön szóltak, hogy fel akar vonulni, akkor is hatalmi szóval lett letudva a dolog. És most is, de most egész másként - most van választási lehetőség.

Az iskola kemény anyagi megfontolásból kerül szeptembertől az egyház fennhatósága alá, ugyanis az önkormányzat nem bírja a fenntartást. Emellett az egyházi dolgozókká váló pedagógusok olcsóbb telefont és gázt is kaphatnak, legalábbis ezzel is kecsegtetnek azon felül, hogy több szakkör lesz meg hogy most kollektívan népnemzetileg is segíthetnek a városi költségvetésen. Az hogy ily gyorsan megszervezhető volt az átadás egy KDNP-s törvénynek köszönhető, amely végtelenül leegyszerűsítette az iskolák egyházi fenntartás alá kerülését.

Mindenkinek megvan a keresztje

A helyzet nem egyedi. Hasonló helyzet alakult ki Zsombón és Hatvanban is, ahol a gyerekeknek keresztlevelet kell bemutatniuk és nyilatkozni kell a család vallási hovatartozásáról, hitéletéről és annak fokáról. Nyilatkozni kell, hogy otthon is keresztény példát mutatnak majd, továbbá ha valaki nincs megkeresztelve az bizony hiányosságnak számít. Ha valaki eleve vallási iskolába viszi gyermekét valószínű, hogy nem akad fent ilyen kérdéseken, ellenben azzal, aki életében háromszor látott templomot belülről és nem is igazán akar többször.

A könnyítő törvényjavaslat nyomán várható, hogy több fenntartó is élni fog a lepasszolással, hisz elég komoly anyagi nehézségektől mentesülhet így egy-egy önkormányzat. Az érem másik oldala, hogy mi van a véleménynyilvánítás szabadságával, a lelkiismereti szabadsággal. Persze mindenki kussol. Az erősebb kutya kölykei ülnek mostan minden olyan székben, ahonnan hatalmi szóval el lehet intézni ilyen apró-cseprő problémákat.

Kérdés, hogy a kis településen vajon melyik oldalon áll a többség. Ez viszont nem fog kiderülni mert inkább vetnek majd keresztet hússzor egy nap, írnak alá papírokat inkább megy szentségelve misére az öreg földrajztanár, mert a pénz nagy úr és éldegélni kell tovább, akár mostantól újdonsült vérbeli keresztényként is.

1 komment

Címkék: egyház kormány kdnp iskola hatvan kecel katolikus zsombó

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsmaszonok.blog.hu/api/trackback/id/tr123017897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teng-leng 2011.07.03. 15:02:40

A dél-amerikai indiánok is ellenkeztek, ma meg ők a legbuzgóbb katolikusok…
süti beállítások módosítása