HTML

Kocsmaszónok

A Kocsmaszónok, ha befut - mindig friss infókkal szolgál. Keveredik a történeteibe néha egy kis pletyka és magánvélemény is természetesen, de főként tényeket közöl a közönségével. Ő a leghangosabb de a legtájékozottabb is a többiek között, ezért általában figyelnek rá. Figyelj rá te is!

Friss topikok

Nincs megszorítás... és mégis van.

2010.11.08. 09:15 :: lone

Múlt héten a kormányunk benyújtotta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatát, amely szerint az állam jövő évi összkiadása csaknem eléri a 17.000.000.000.000 Ft-ot. Tizenhétezer milliárd forint. Akik nem járatosak ezen a szinten a számokban azoknak mondom - ez sok. Kormányunk az éves bruttó hazai termék 36%-át vonja majd el. Mennyi is az? Minden harmadik forint jövedelem vándorol a nagyfőnök zsebibe.

No de hogyan tologatták a sorokat? Nem túl bonyolult, de azért kissé leegyszerűsítve a következő a helyzet - nagymértékben csökkennek a társasági-adó bevételek és hasonlóan az szja teher is esik. Ezt kéne ugyebár pótolni valahonnan... A csapból is hallhattátok, hogy a különadókkal és az elmúlt tízévnyi magánnyugdíjunkkal pufferol Viktor, Gyuri és János.

Ki csúf, ki nem...

Viktor megszerette a sokgyerekeseket, ami érthető, hisz maga is az. Megszerették a háromszázezren fölül keresőket és erősen megszeretgették azokat, akik hatszázezer fölött keresnek. Utóbbiakból a közhiedelemmel ellentétben nincs olyan kevés, 3,5% nem olyan kevés. No ők azok, akiknek eztán jut az ötödik gyerek Pesti lakására, szabadidőmotorra, krómozott nyelű WC kefére meg sodoku nyomatos klozetpapírra. A kormány tervei szerint 2013-ra nálunk fogják majd fizetni a magas jövedelműek és a vállalkozók a legkevesebb adót.

Nőni a fog a gyermektelen és 280.000 alatt keresők terhelése. Azt sajnos most nem tudom ebből mennyi van, egy biztosan...

Viktorék úgy gondolják, hogy a jövő és az erő a saját osztájában és a vállalkozók osztályában van - segítsük hát őket. A sokpénzes vállalkozónak több marad, ebben csak egy értelmes dolgot lehet felfedezni, hogy szeretné ha ez a vállalkozói réteg kicsikét feltőkésedne. Ezzel nem is lenne baj, mert ez a réteg az ami, Német, Osztrák és úgy a fejletettebb országokban is biztosítja a gazadaság menetét, illetve fontos alapkövét adja annak. A virtus nálunk azonban más, mint arra az elmúlt húsz év szépen rámutat. A Magyar Vállalkozóknak kevés hányada akarja túlzottan feltőkésíteni a saját vállalkozását, egyrészt mert hiányzik a szemlélet hozzá, másrészt inkább vesz az új csúcsmodell marógép helyett még egy gokartot a gyereknek, egy vadászpuskát magának, kisbutikot a Zasszonynak, hogy ellegyen.

De van még itt valami - a Magyar Vállalkozó nem érzi a biztonságot. Hogy jövőre is ugyanannyit fog-e adózni, hogy jövőre is ugyanannyit fogják-e basztatni, hogy jövőre nem tiltják-e le a félúton tartó pályázatát. Nem törli-e ki a zsebében lévő filctollal valami állat államtitkár a már meglévő telephelye mellett húzott útvonaltervet... Ha december derekán nem lehet a kockás füzetbe semmit kétszer vagy legalább egyszer aláhúzni a jövő évre vonatkozóan, akkor ne várjunk komoylabb befektetéseket, folymatos visszaforgatást.

Hogy ezeknek az adóátrendezéseknek mennyi kockázata van, megbecsülni nem lehet, mindenesetre Viktorék szerint bőven e kockázatnak fölötte áll a siker, pénz, csillogás, ami az országnak jön majdan. Egyszer.

Egyebek..

Több jut majdan a rendőrségnek újabb fejlesztésű sebességmérőre és több jut (figyelem, szép szó következik) a hitéleti tevékenységek támogatására, valamint több jut sokkal a sport támogatására is. Ugye hogy Viktor életformája körvonalazódik itten némi Semjénzsolt transzcendenssel?...

No de majdnem fontosabb ebben a helyzetben, hogy hova nem jut több pénz. Egészségügy. Ahol az intézmények tömegei gyűrik az ablakok alá a rongyot, hogy a huzat ne vigye ki a beteget a kórteremből, ahonnan képzett orvosok lépnek le, és aki itt marad az is a reggeli álmosság+motivácós feelingkombóban összekeveri a lábgombát a szürkehályoggal. Nem igazán változnak a nyugdíjak, támogatások, segélyek és ezek reálértékei. Ha az ingyenélőkkel így számolunk le, akkor hajrá.

A Viktorék udvarköltségei a nagy duma ellenére mindössze 0,04%-al csökkennek, az uniós elnökség miatt viszont kegyetlenül nőnek a külügy költségei, nagy fekete autó, jakuzzi kád és személyi titkár palotapincsivel - Brüsszelbe. Több udvari bolond, muzsikás, pohárnok - Budapestre.

A közszolgálatban jövőre sem emelkednek majd a bérek és ezzel együtt ezeknek a reálértéke a folyamatos befagyasztás és megszorítások miatt (mert itt lehet mindig elverni a port) visszacsökken a 2003-as szintre, ami még Medgyessy előtt volt. Az a terv, hogy csaknem 30.000 (!) fővel csökkentik a közszolgálatban lustálkodó dolgozók számát - no de hogy honnan pontosan, az a kérdés. A minisztériumokban vannak kb 5-6000-en, 100 ezren vannak a közigazgatásban, a maradék tanár, orvos, stb... Tehát jóval kevesebb embernek kell majd elvégezni a még több iszonyatosan agyonszabályozott, bürokrata munkát kevesebb reálfizetésért, vidáman. Elvesznek úgy általában az önkormányzatoktól is, ezért az ivartaknyosi polgármester majd szépen kapacitást szűkít, innentől maga porolja le kifügesztett Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot, kirúgja Teri nénit, a takarítót, meg Miskát a hivatali segédet - jobb esetben.

A szöveg...

Viktorunk a nép nyelvén szól, a mindenféle bonyolult számítgatások és furfangos közgazdasági megfogalmazás helyett a népi megfigelések alapján beszél, amire sokan ismét a saját öklükbe csapnak, hogy 'ez igen, így kell eztet mostan'.

De vigyázat...

A különadót a cégek legalább 50%-ban kinyomják majd a gazdaságra. Ugye senki nem hiszi, hogy Mr. Teszkó simán lemond az eddigi profittrendekről, Herr Telekom legyint a lankadó görbékre.

Szlovákiában az egykulcsos adó nemigen váltotta be a reményeket, amikor viszont beütött a gebasz, a gadagok többletpénze nagyon jól jött volna.

Ami a legnagyobb gond -és láthatóan nem foglalkoznak vele, hogy az egyszerű logika szerint az államosítási szemlélet, az államosítás a későbbiekben egyre nagyobb eltartási összegeket kíván majd meg, amit valamilyen szinten ismét a közszférának kell majd megoldani.

Ja és egy apróság a végére - a különadók, elfogyó magánnyugdíjpénzek és egyéb 3 év múlva elzáródó pénzescsapok nélkül a kiadásaink ugyanezek, illetve még nagyobbak lesznek, akkor majd hogyan s miből?

Most pedig adjatok egy sört.

Szólj hozzá!

Címkék: orbán kormány pénz viktor költségvetés közigazgatás miniszter 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsmaszonok.blog.hu/api/trackback/id/tr232432876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása