HTML

Kocsmaszónok

A Kocsmaszónok, ha befut - mindig friss infókkal szolgál. Keveredik a történeteibe néha egy kis pletyka és magánvélemény is természetesen, de főként tényeket közöl a közönségével. Ő a leghangosabb de a legtájékozottabb is a többiek között, ezért általában figyelnek rá. Figyelj rá te is!

Friss topikok

Bármit, bármi áron...

2010.12.13. 10:02 :: lone

30-ról 5 napra viszi le a csoportos létszámleépítés bejelentési határidejét a kormány. Eddig ha valamilyen cég vagy akár kormányzati szerv - kicsi vagy nagy - ilyesfajta tömeges elbocsátást tervezett  végrehajtani, akkor azt 30 nappal a kirugások előtt be kellett jelenteni a munkaügyi központoknál. Nem véletlenül.

Ugyanis, ha teszem azt úgy dönt valamelyik 600-800 főt foglalkoztató multi vagy nem multi, hogy szarul megy idén, ráadásul semmi jele, hogy jövőre jobban fog menni, és emiatt el kell zavarni 280 embert, hogy nem menjen csődbe, akkor azt időben jeleznie kell. Ilyen elbocsátásokra bőségesen volt példa ez elmúlt időkből - augusztusban pl. a Draxlmaier Hungária küldött el 445 embert Mórról. Az időbeni bejelentés védte a munkavállalót is és esélyt adott a munkaügyi központoknak például, hogy felkészüljenek, hogy ennyi ember vagy legalábbis egy nagyobb százalékuk fog regisztrálni munkanélküli járadékra, vagy állást fog keresni - hirtelen. Ebből a szempontból most tökmindegy, hogy a munkaügyi központok milyen hatékonysággal eszközölik egy hétfőről keddre lapátra tett melós problémáit, elvileg ez a feladatuk, de ez azért kicsit múlik az aktuális munkapiaci környezeten is ugyebár.

No de semmi nincs véletlenül. A Költségvetési Tanács, mint elviekben teljesen független tanács - már régebbóta böki a Fidesz szemét. Pedig csesztették Oszkóékat is anno rendesen. De most a fidesz véget vet ennek. Ott ugye azért ülnek írástudó emberek, (érdemes Dr. Kopits életrajzát átfutni) számolgatnak és néha igen kellemetlen számok jönnek ki kétszer aláhúzva mínuszos előjellel, amikor a mester és tanítványai rosszul gondolják az egyenletek megoldásait. Hátráltatják a nemzetmentést, nem képviselik közvetlenül a zemberek érdekeit, mindenféle hülyeségeken rágódnak, és a távoli jövővel basztatják a kormányt. GDP, büdzsé, adócsomag, hiány, így nem jó, úgy nem jó  - picsába. Nemá, hogy megmagyarázzák, hogy nem működik, annak működni kell. "Nekem homok legyen a föld alól is!" - mondta Virág elvtárs, rendelkezve a hatalmi szóval.

A tanácstól elvont pénz egyébként egy roma felzárkóztatási közalapítványhoz kerülne, ezeknél a közalapítványoknál, amúgy is minden rendben van. Még Farkas Flórián is arról beszél, hogy tízmilliók tűnnek el az ilyen alapítványoknak nevezett süllyesztőkben.

Minden hiába

Még a Financial Times hasábjaira is bekerült a Fidesz terve és svéd, angol, holland szakemeberek, helyesebben az ottani költségvetési hivatalok vezetői kérték, hogy ne. Egykor mintaként tekintettek a magyar megoldásra ott, ahol ma kiterjesztett jogkörrel rendelkeznek ezek a szervezetek és egy induló pártot komolyan sem vesznek addig, amíg nem futtatta keresztül az elképzeléseit a költségvetési titkárságon.

A mocskos politika ismét minden szakmaiság fölé kerekedett, végérvényesen és ez több szempontól is aggasztó. Eleve az eljárás, hogy törvényt változtatnak, csakhogy még idén szabaduljanak a KT-től, másrészt le se szarják, hogy más körülmények között ennek milyen következményei lehetnek, a valódi csoportos elbocsátások során. A szakma függetlenségéről pedig már nem is beszélek, az már régen halott.

Végezetül álljon itt egy korábbi cikk idézet egy komoly magyar fideszes politikus - Varga József lángelméjű eszmefuttatásáról. Ha nincs pénz akkor hogyan lehet csinálni - címmel például.

"Varga József az Indexnek azt mondta, javaslatát előzetesen nem egyeztette senkivel, visszajelzést még nem kapott, és frakciótársaival tegnap óta nem találkozott. A politikus célja a cigányság integrációjának felgyorsítása, ehhez keresett forrást a költségvetésben, és úgy látta, hogy a KT pénze pontosan elég lenne a közalapítvány ösztöndíjprogramjának támogatásához. Varga azzal érvelt, hogy a KT és az Állami Számvevőszék feladatai nagyon hasonlóak, így fölösleges két különálló intézmény fenntartása. Varga szerint a Fidesznek és a kormánynak is döntenie kell, hogy a cigányság integrációja vagy a KT mellé áll." forrás

Ehhez nem kell közgazdász diploma meg 30 év makro-mikroökonómia gyakorlati tapasztalat, az biztos - láthatóan elég valamilyen politikai főiskola is, vagy mi.

18 komment

Címkék: fidesz kormány költségvetés csoportos munkanélküli elbocsátás kt

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsmaszonok.blog.hu/api/trackback/id/tr902512519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2010.12.13. 13:10:51

(Az egyetlen vidám részlet, hogy a KT költségvetését elvonni javasló Varga József a saját roma alapítványának szerette volna gründolni a pénzt, de aztán jól pofára esett, mert Farkas lenyúlta előle.)

Mike36 2010.12.13. 13:30:02

fikosznak semmi nem számít
igazi tajparaszt újgazdag kivagyiság

nem várt fordulat 2010.12.13. 13:43:53

nincs ezen miért meglepődni. és még csak most kezdődött. hosszú lesz még ez a maradék 3.5 év.

Ppix 2010.12.13. 14:25:30

A legszebb az, hogy anno a fidesz lobbizott a tanács létrehozása _mellett_.

Ennyire gerincesek a fiúk. Ezen mondjuk nem lepődöm meg.
Azon sem, hogy a sok balfasz idióta rájuk szavazott. Ennyire buták az emberek.
Most meg nem egy ismerősöm szívja a fogát, mert szopni fog az adórendszerrel a nyugdíjpénz lenyúlásával meg a közszférából történő esetleges elbocsájtással.

brlv24 2010.12.13. 14:35:13

Valami ilyesmi kellene a kormanynak is:

portal.bme.hu/Document%20Library/Kutatoegyetem/default.aspx

Hosszutavu STRATEGIA!

SzaGyu 2010.12.13. 14:37:22

Mid ez azért van, mert Orbán Viktor megmondta ég a választások idején:

"Emberbaráti kormányzásra készül!"

Orbántól még Rákosi és Kádár is jobban megbecsülte az embereket!

ne most 2010.12.13. 15:43:52

Akkor szóljatok, ha nektek is megvan a 2/3-ad. Addig pedig lehet beszolgáltatni a terményhányadot és jár még évi 52 nap igás robot vagy 104 nap kézi robot.

Bélabácsi 2010.12.13. 15:50:03

@ne most: így van.

Esztakarta a nép.
Mindenkinek KUSS.
Föleg a népnek.
Mer esztakarta.
Mindenki másnak meg takaroggy.

Uccára menni, tankot beindítani, Fidesztakaroggy ? Na ?

ne most 2010.12.13. 15:55:35

@Bélabácsi: Ez István király országa, aki leverte a lázadó Koppányt, felnégyeltette majd a test részeket négy város kapujára kiszögeltette okulásul.

Battlestar Galactica 2010.12.13. 15:57:20

@karacsi_maci: Már csak 3 év és 5 hónap!

(feltételezve, hogy lesznek választások, és azok májusban meg is lesznek, de lehet hogy smitt pali bácsi elfelejti kiírni, mivel nem szólnak neki majd.)

ne most 2010.12.13. 16:02:57

@Battlestar Galactica: Na persze, majd pont a választási törvény marad meg. Hiába a remény hal meg utoljára.

tökvirág 2010.12.13. 16:05:55

Ez kellett a sok hülyének.Fülkeforradalom...És még most is hisznek ennek a baromnak!

nem várt fordulat 2010.12.13. 16:07:29

@Battlestar Galactica: addig simán hoznak egy törvényt, hogy visszamenőlegesen a népakarat által felhatalmazva mostantól egy kormányzati ciklus 20 + 20 év.

Uebermensch 2010.12.13. 16:12:35

@ne most: Az egyházi tizedet ki ne hagyd!

ne most 2010.12.13. 16:12:44

@karacsi_maci: A kormányzati pozíció egyenes ágon öröklődik.

Battlestar Galactica 2010.12.13. 16:29:25

@karacsi_maci:
@ne most:

Basszátok meg, ne adjatok nekik tippeket!!!

gnme 2010.12.13. 17:20:07

sajnálom, hogy a drexi is idáig fajult
volt néhány kolléga onnét, de egy sem akart beszélni a drexinél töltött időkről, ..inkább néztek maguk elé
süti beállítások módosítása