HTML

Kocsmaszónok

A Kocsmaszónok, ha befut - mindig friss infókkal szolgál. Keveredik a történeteibe néha egy kis pletyka és magánvélemény is természetesen, de főként tényeket közöl a közönségével. Ő a leghangosabb de a legtájékozottabb is a többiek között, ezért általában figyelnek rá. Figyelj rá te is!

Friss topikok

Új felelős iszapügyben

2010.12.17. 08:26 :: lone

Sz. Tibor ajkai lakosért egy szép, csillagos december éjszakán - éjjel fél kettőkor - eljött a nagy fekete autó.

Nem, ez nem 1951-ben történt, hanem 2010 decemberében, és nem az ÁVH jött ki, hanem az NNI emberei. A vád: halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége.

Konkretizálva: diszpécserként elmulasztotta a gátszakadásról a katasztrófahelyzetek kezelésére összeállított intézkedési tervekben előírt hatóságok értesítését. Tehát pechére - október 4-én, az vörösiszaptároló gátszakadásakor éppen ő volt szolgálatban a MAL Zrt. diszpécseri szobájában.

És most váltsunk át a józan paraszti észre, s pontos beszámolók, vizsgálati anyagok hiányában vegyük sorra a témához szorosan kapcsolódó időben rövid, ám annál nagyobb jelentőségű eseménysort.

2010. október 4-én 12:24-kor Sz. Tibor ajkai lakos a MAL Zrt. diszpécseri szobájában éppen a parizeres sajtoskifli maradék csücskét tolja az arcba, amikor megremeg a zagytározó X. kazettájának nyugati gátsarka. A következő percben - 12:25-kor kiszakad a gát és a nagy sebességgel kiömlő kb. 700.000 m3 lúgos lé elárasztja Kolontár és Devecser bizonyos részeit - emberi áldozatokat szedve és borzalmas környezeti károkat okozva. Akiket közvetlenül, azonnal és súlyosan ért az ömlés, annak valószínűleg nem volt sok ideje és kedve a telefonért nyúlni, hogy valakivel - a hatóságok közül - elcseverésszen a részletekről, de akik részben vagy tanúként érintettek voltak, azonnal mentőért, tűzoltóért, rendőrért kiáltottak valamelyik háromkarakteres telefonszámon.

A lényeg: nem valószínűsíthető, hogy bármilyen emberélet, köz vagy magántulajdon azért volt kitéve a további veszélyeztetésnek, mert a hatóságok túlságosan későn értesültek volna a történésekről. Ez nagyon nehezen elképzelhető. Gondoljunk bele abba, hogy mivel találkozott az első kiérkező mentő vagy tűzoltó. Életükben nem láttak hasonlót és valószínűleg nem kevés időbe telt az sem, hogy felmérjék azt, hogy milyen mentési, elhárítási munkát kell kezdeni, és azt is hol egyáltalán. Erről a káoszról tanúskodik a jelentés, miszerint az elsőként kiérkező tűzoltók "vízfolyamról" számoltak be rádión a még távolabb lévő erősítésnek, és mindenféle védelmi felszerelés nélkül láttak hozzá a mentéshez, így sokan súlyos égési sérüléseket is szenvedtek. Ez a hasonló - példanélküli katasztrófákra amúgy jellemző - lásd: Csernobil.

Az tehát könnyen megtörténhetett, hogy mire Sz. úr felocsúdott a történésekből és a telefonért nyúlt, addigra az iszap már Somlóvásárhelyen járt. Igazán nem nehéz tehát elképzelni, hogy valóban kimerítette a szabályszegés fogalmát, vagyis nem értesítette a hatóságokat. Más kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolta a későbbieket.

Most pedig térjünk vissza a mára. Kettő és fél hónap után az ügyben nyomozók egy fogcsikorgató éjszakán a hatodik kávé/cigi/fánk kombó után a telefonhívásokat böngészve arra az elhatározásra jutnak, hogy valami nem stimmel, mert a MAL-tól nem is érkezett rögtön bejelentés a katasztrófáról /vagy egyáltalán nem érkezett - ezt nem tudni/. Ezért gyorsan felcsatolják a pisztolytáskát és kivonulnak éjjel fél kettőkor kirángatni emberünket az ágyából, hogy előállítsák. Arra gondoltak, ha másnap sürgősségi levélben kiértesítik az idézésről, akkor megszökik Thaiföldre? Gyorsan átíratja hatalmas vagyonát a sógorának nevelt lányára? Nem hinném. Az viszont biztos, hogy éjjel fél kettőkor a gyanusított részére nem biztosítanak ügyvédet, aki esetleg elmondja - a nyilván halálra rémült Tibornak, hogy vegyen mély levegőt, ne idegeskedjen és ne beszéljen mindenféle baromságot össze, amit lejegyzőkönyvezhetnek, mert utólag a büdös életbe ki nem mossa magát a bíróság előtt. Az ügyvédek már csak ilyenek, de szabály van itt is és van ott is.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem foglalt állást abban, hogy ez a konkrétan elmaradó értesítés mennyiben hátráltatta a mentést.

Az iszapkatasztrófával ellentétben az sajnos nem példanélküli, hogy súlyos ügyekben hosszú nyomozások után sem bírnak kézzelfogható eredményeket produkálni a hatóságok, majd a felső nyomás hatására aztán később mégis előkerül valaki, akin el lehet verni a port.

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa felelős iroda nemzeti nyomozó gyanúsított mal nyomozók vörösiszap

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsmaszonok.blog.hu/api/trackback/id/tr262521158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása