HTML

Kocsmaszónok

A Kocsmaszónok, ha befut - mindig friss infókkal szolgál. Keveredik a történeteibe néha egy kis pletyka és magánvélemény is természetesen, de főként tényeket közöl a közönségével. Ő a leghangosabb de a legtájékozottabb is a többiek között, ezért általában figyelnek rá. Figyelj rá te is!

Friss topikok

Megint jönnek, szabályoznak

2011.02.04. 12:13 :: lone

Alaphír: a belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben hatósági engedélyt kell kérnie a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezőinek. Az előzmények mindenki előtt ismeretesek, így erre nem is pazarolnám a karaktert.

 

A bejelentés csak töredéke annak a teljes szabályozásnak, ami nemsokára elkészül s hatályba lép 90 napon belül.

Pintér elmondta, hogy a korábbi jogi környezet megváltoztatására azért volt szükség, mert az lehetőséget teremtett a visszaélésre. Mivel a szórakozóhelyek ellenőrzését csak a működés megkezdésétől számított 30 nap után végezték el, így sok szervező már ennek a határidőnek a lejárta előtt visszavonta bejelentését, amelyet néhány nappal később ismételten benyújtott. A jövőben ezzel szemben rendőrségi, tűzoltósági és amennyiben szükséges építésügyi, valamint egészségügyi vizsgálat is szükséges a fent említett méretű rendezvények megtartásához. Fotelszabályozás - well done.

Fontos még, hogy gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények esetén, illetve a választási, egyházi, vagy családi eseményekhez nem kell engedélyt kérni. Kész, köszönjük - kiskapu uploaded.

No de honnan indultunk?

A WB tragédiája nem elbagatellizálható, de nem általános jelenség, sőt példa nélküli eset Magyarországon. Ehhez képest gyorsan megint alkottak valamit és úgy tűnik, hogy részben azért történt meg a tragédia, mert totálisan alkalmatlan volt az eddigi rendszer (ugye az elmúlt nyolc év..). Arról nincs szó, hogy a meglévő szabályzásból hányat nem vettek figyelembe a WB buli szervezésekor és a buli közben. Illetve maguk is kimondják, hogyha betartották volna a szabályokat, akár azt az egyet, hogy nem engednek be 2932 embert a 302 helyére, máris nem történik semmi negatív, maximum deficites lesz a rendezvény és szar lesz a hangulat. De biztos, ami biztos szabályozzunk - amivel nem is lenne gond, ha nem megint átgondolatlan, kapkodós szabályozás lenne. Ha most szar lesz a törvény már a büdös életbe nem fognak hozzányúlni újra, csak ha ismét meghalnak páran, mert kiderül, hogy lehet akármilyen törvény meg rendelet - semmit nem ér, ha nem tartják be.

Hová jutottunk?

Ha valaki most bulit akar zárt helyen >=300 fővel, akkor hatósági engedélyt kell kérnie a jövőben így rendőrségi, tűzoltósági és amennyiben szükséges építésügyi, valamint egészségügyi vizsgálat is szükséges a fent említett méretű rendezvények megtartásához.

Az, hogy a bejelentés és az engedély kiállítása között mennyi idő telhet el nincs meghatározva egyelőre, pedig nagyon nem mellékes. Szintén nem mellékes az engedélyeztetés díja, amelyet ugyancsak nem tudtak még megmondani, csak hogy a másik oldalról is közelítsünk a témához.
   
A hatósági engedélyeztetést a jegyző fogja össze, így az ő kötelessége, hogy kiadja az engedélyt a terem használatára. Hogy mindez a gyakorlatban pontosan mit fog generálni, az kérdéses, hogy növekvő rendezvényszervezési kedvet nem, az biztos. Ami még változott a szankcionálás mértéke - így ezentúl tűzesetek során 2 millió forintos, sérülésekkel járó esetekben pedig 3 millió forintos büntetés is kiszabható, míg a szabálysértési bírság felső határa 200 ezer forintra emelkedik.

A jelenleg is üzemelő szórakozóhelyek fenntartóinak kilencven napjuk van arra, hogy hatósági engedélyhez folyamodjanak.

Ma reggel az MR1-en többször nekiszegezte a kérdést Rábai Balázs Nagy Anna kormányszóvívőnek, (itt hallgatható 07:19-től) hogy mi van akkor, ha Lakatos Kálmiék bulit szerveznek Tiszaszétszaródon a pajtában - szűk családi körben 520 fővel, - és a kilincsen kint lóg a "családi rendezvény" tábla?

"Őööööőőöööő, őöööőö vagyis tehát őőöőöé". Szóval épkézláb válasz nem jött, csak az, hogy az ilyen rendezvényeket is ellenőrizheti mindenki nagy barátja a NAV (adó-vám-pénz-bármi hatóság) és a fogyasztóvédelem, mert a fogyasztók érdekei mindenek előtt. Bár nem igazán értem hogyan ellenőrizné, ha egyszer nem bejelentésköteles, tehát nincs is bejelentve??

Továbbá nem bejelentéskötelesek a választási bulik sem. Ugye ezen nem csodálkozik most senki.

Az egyházi rendezvények sem bejelentéskötelesek, így a jogalkotó nem számolt azzal, hogy esetleg valaki megpróbál "Papok és Kurvák" buli fedőnéven acid partit rendezni - egyházi eseménynek beállítva azt.

1 komment · 1 trackback

Címkék: kormány rendezvény sándor szervezés nagy szabályozás új anna tragédia pintér balkán west

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsmaszonok.blog.hu/api/trackback/id/tr492638340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: zhadui.com 2017.11.01. 20:10:40

Ein Rezept für Wahnsinnige - Nur ein alter Stern ist ein guter Stern

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

st.Ella 2011.02.04. 13:32:07

"Pintér elmondta, hogy a korábbi jogi környezet megváltoztatására azért volt szükség, mert az lehetőséget teremtett a visszaélésre."

Visszaélésre mindig van lehetőség. Előbb-utóbb itt is megtalálja a kiskaput, aki meg akarja...
Mondhatta volna inkább, hogy MERTMOSTAZTÁN PÉLDÁT KELL STATUÁLNI ÉS PUNKTUM. Azt elhinném.

"A jövőben ezzel szemben rendőrségi, tűzoltósági és amennyiben szükséges építésügyi, valamint egészségügyi vizsgálat is szükséges a fent említett méretű rendezvények megtartásához."

Csak? Na és a szülői engedély, tanári felügyelet? Egyházi hozzájárulás? Egyéb?

Persze megint nincs pontosítva semmi, csak a látszat-cselekvés, a dolgok összecsapása, hogy lássa a Nép, hogy keményen dolgoznak azok ott fönn.

Nem egy hely fog elkedvtelenedni és bezárni ennek nyomán.
süti beállítások módosítása